Mostarski Info

Samo opušteno

Domaći sirup od maslačka protiv kašlja kod odraslih i kod djece

Naučite napraviti sirup od maslačka, jako je dobar jer umiruje kašalj kod odraslih i kod djece. Sirup od maslačka lako se pravi, pa iskoristite vrijeme kada je sezona maslačka.

Maslačak (cvjetove maslačka) sakupite u proljeće kada su u najjačem cvatu, na nekoj udaljenoj livadi u prirodi, daleko od prometnica i drugih zagađivača.

Maslačak je jako dobar

Prvo da spomenemo da je maslačak jako zdrava samonikla biljka, koja dolazi iz porodice glavočika. Maslačak obiluje vitaminom A i C, te kalcijem, kalijem i natrijem. Riječ je o jako cijenjenoj biljci koja će potaknuti rad bubrega, jetre i probavnog sustava, može smanjiti kolesterol, pomoći protiv alergija i osnažiti krvnu sliku.

Sirup od maslačka

Ovaj korov raste na livadama s umjerenom i hladnom klimom. U ljekovite svrhe se koristi čitava biljka, korijen, stabljika, cvijet i list. Za ovaj recept se koriste cvjetovi, pa pročitajte u nastavku kako se pravi sirup od maslačka, i za što se može koristiti.

Sirup od cvjetova maslačka

Cvjetovi se često koriste za pripremu ovog sirupa, koji se prvenstveno koristi kao sirup protiv kašlja.

Sastojci za sirup od maslačka:

  • 200 grama cvjetova maslačka zajedno sa stabljikom
  • 2 limuna
  • 1,5 litara vruće vode
  • 1 kg šećera

Priprema: Usitnite stabljike i cvjetove maslačka, pa ih prelijte vrućom vodom. Dodajte limun narezan na kriške ili iscijeđen sok limuna, pa sve zajedno kuhajte na laganoj vatri oko pola sata. Procijedite tekućinu, dodajte još šećer, pa kuhajte još 15 minuta. Vrući sirup prelijte u prethodno sterilizirane staklene boce ili čiste sterilizirane staklenke i pažljivo zaklopite. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu taman do sljedeće sezone maslačaka.

One thought on “Domaći sirup od maslačka protiv kašlja kod odraslih i kod djece

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *