Mostar

Znamenitosti Mostara: Što možete obići i posjetiti u Mostaru i bližoj okolici?

Znamenitosti Mostara: Što možete obići i posjetiti u Mostaru i bližoj okolici?

Mnoga su zanimljiva mjesta u našem gradu koja se mogu posjetiti, gdje možete prošetati ili provesti ugodno popodne u lijepom društvu.

Ovom prilikom ćemo spomenuti neka poznatija mjesta u Mostaru, koja možete obići, i gdje možete nekoga povesti.


Prvo ćemo spomenuti naravno Stari most, jer je to simbol grada i daje mu prepoznatljiv identitet svugdje u svijetu. Ipak, mnogi su čuli za Stari most i to je to… Nisu ni svjesni koliko povijesnih građevina ima Mostar za ponuditi, koje ga prirodne ljepote okružuju i na koja sve mjesta možete otići da bi uživali.

Da bi barem u manjoj mjeri ispravili takvu sliku o našem gradu, odlučili smo predstaviti neke znamenitosti u Mostaru i njegovoj bližoj okolici. Potrudit ćemo se napisati zanimljive činjenice, a kroz neko skorije vrijeme da objavimo i nastavak ove priče. Dakle, u narednom ćemo periodu nastaviti sa objavama na ovu temu. Želimo sakupiti što je više moguće lijepih priča o našem gradu, koji to ipak zaslužuje. Upoznajte Mostar u jednom dijelu koji se pronalazi u tekstu koji slijedi u nastavku.

Stari most – Kako smo već spomenuli, priču započinjemo na ovom mjestu

Stari most u Mostaru povezuje obale rijeke Neretve. Riječ je o građevini povijesnog i kulturnog značaja, čemu najbolje u prilog ide činjenica da je uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske baštine i zaštićeni je spomenik. Kada je izgrađen, bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu. Dao ga je sagraditi 1566. godine Sulejman Veličanstveni, a graditelj je bio Mimar Hajrudin. Most je čvrsto stajao 427 godina dok nije uništen tijekom rata u Bosni i Hercegovini 1993. godine. Obnovljen je nakon rata i ponovno otvoren za javnost 23. srpnja 2004. godine. Danas imamo Stari „novi“ most, no on i dalje krasi svojom ljepotom i stoji na ponos mostarki i mostaraca.

Stari most je i najposjećenije turističko mjesto u našem gradu. Godišnje preko njega prijeđe preko milijun gostiju. Most je okružen starim kućama i drugim objektima (koji datiraju iz perioda gradnje mosta), pa će svi koji ga dođu vidjeti uživati u jednom potpunom ambijentu iz tog perioda. Fotografije sačinjene na mostu i oko njega oduševljavaju diljem svijeta. Mostar je postao prepoznatljiv po ovom svom dijelu, pa slobodno možemo napisati – ako niste bili na Starom mostu, kao da niste bili u Mostaru. Naravno, šala mala, ali svakako sa dijelom istine. Zapravo smo ovaj redak i napisali da bi vas potaknuli da dođete na Stari most.

Rijeka Neretva – Posebna je po mnogo čemu i draga nama svima

Rijeka Neretva izvire sjeveroistočno od Mostara, na visokim proplancima planine Zelengora. Izvor Neretve se nalazi na nadmorskoj visini od 1.095 metara, odakle se spušta prema Mostaru, i teče kroz BiH dužinom od 205 km. Posljednjih 20 kilometara Neretva teče kroz Hrvatsku, gdje se ulijeva u Jadransko more.

Neretva od izvora prema ušću prvotno teče od jugoistoka prema sjeverozapadu, tvoreći tako i sjevernu granicu Hercegovine. Nedaleko od Konjica i Ramskog kraja skreće prema jugu, i teče u smjeru od sjevera prema jugu.

Ima mnoge pritoke i velike je snage. Skoro čitavim svojim tokom Neretva teče kroz kanjon i jako je brza rijeka sa mnogo brzaca, stjenovitih dijelova i opasnih rukavaca. Odlična je za rafting i druge slične adrenalinske sportove. Za kupanje je pogodna samo na nekim dijelovima, ali uz veliki oprez i prisutnost drugih kupača.

Jednim manjim dijelom je plovna, od morske obale do Metkovića – što je dužina od 20 km. U Jadransko more utječe u blizini Rogotina i Ploča.

Vrelo Bune je zanimljiva turistička destinacija

Vrelo Bune još je jedan prirodni biser blizu Mostara. Nalazi se 12 kilometara jugoistočno od Mostara u mjestu Blagaj. Ispod stijena visokih više stotina metara izvire rijeka Buna. Kapacitet vrela je 43 kubika vode u sekundi, te je jedno od najjačih krških vrela u Europi. Vrelo Bune je zaštićeni rezervat prirodnih predjela. Vrelo Bune je ostalo u punom prirodnom sjaju, sa lijepo pozicioniranim ugostiteljskim objektima niže vrela u kojima se možete okrijepiti uz piće ili dobro pojesti. Svježina hladne vode koja teče u blizini šetnice uljepšat će i najveći ćelopek kakav znamo doživjeti u Mostaru.

Ako ste ostali na ljetnim vrućinama u gradu, nemate gdje otići ili vam nedostaje inspiracije – posjetite vrelo Bune i uživajte u prelijepo provedenom poslijepodnevu.

Kriva ćuprija u Mostaru

Kriva ćuprija je zapravo minijaturna verzija Starog mosta. Nalazi se na rijeci Radobolji, blizu njenog ušća u Neretvu u blizini Starog mosta. Sagrađena je 1558. godine, osam godina prije Starog mosta, i priča se da je napravljena kao uzor za taj naknadni, puno veći građevinski poduhvat. Uništena je u poplavi 2001. godine, a nedavno je obnovljena.

Dakle, riječ je o malenom, ali najstarijem jednolučnom kamenom mostu u Mostaru. Sagrađen je 1558. godine za vrijeme vladavine Osmanlija, neposredno prije gradnje Starog mosta. Njegov graditelj bio je osmanlijski arhitekt Ćejvan-ketoda.

Nalazi se u neposrednoj blizini Starog mosta i predstavlja njegovu minijaturnu verziju. Povezuje obale Radobolje. Luk mosta polukružan je, promjera 8,56 m. Most je visok 4,15 m, a do njega se dolazi kamenim stepenicama.

Kriva ćuprija pripada graditeljskoj cjelini Starog mosta i Starog grada u Mostaru, koja je proglašena UNESCO-ovim spomenikom svjetske baštine.

Park Zrinjevac u Mostaru

Park Zrinjevac je središnji gradski park u Mostaru. Nalazi se između Trga hrvatskih velikana i Španjolskog trga. U ratu je stradao baš kao i mnoge druge površine, da bi jedno vrijeme bio zapušten, ali je napokon 2007 godine došao red na potpunu obnovu. Te godine je park potpuno obnovljen, i vraćen u funkciju građanima. Danas je to omiljeno mjesto za šetnju i odmor Mostaraca, ali i mnogih gostiju koji dođu da posjete naš grad.

Zanimljiv je svakako i spomenik u mostarskom parku – Kip Bruce Leeja.

Bruce Lee – Mostar

Spomenik liku i djelu Brice Leeja svakako je zaintrigirao mostarce ali i svjetsku javnost. Još kada je prvi put spomenuta vijest da bi u Mostaru nevladina udruga „Urbani pokret“ podignula spomenik legendarnom Bruce Leeju, brojni svjetski mediji, među njima i londonski Times, prenijeli su tu vijest.

Spomenik i danas stoji u središnjem dijelu parka, ponosno pozira, kako je to najbolje znao i čuveni borac iz mnogih karate filmova koje smo nekada gledali.

Ako budete u Mostaru, svakako se zaputite i do parka da uradite jednu zanimljivu fotografiju… Malo tko se može pohvaliti sa fotografijom sa Bruce Leejem.