mostar

Upoznajte Mostar: Zemljopisni položaj Mostara i neke zanimljivosti

Upoznajte Mostar: Zemljopisni položaj Mostara i neke zanimljivosti

Mostar se nalazi na jugu Bosne i Hercegovine. Ako želimo biti precizni – Mostar se nalazi u centru Hercegovine.

Gradsko područje Mostara, sa njegovom okolinom, zemljopisno se može opisati kao čvorište sjeverne, zapadne i istočne Hercegovine. Kroz centar grada se proteže kanjon rijeke Neretve pa je Mostar poznat i pod nadimkom “grad na rijeci Neretvi“.


Izgradnjom brane za HE Mostar na rijeci nastala je akumulacija Mostarsko jezero.

Nastao je na prijelaznom području iz niskoga hercegovačkoga krša u planinsko područje, gdje je stari trgovački put iz zaleđa prelazio Neretvu i nastavljao se prema moru. Mostar je značajno prometno čvorište, koje nadopunjuje zračna luka. Jedinstvenu arhitektonsko-urbanu cjelinu čini dio nekadašnje čaršije s trgovinama, obrtničkim radionicama i sličnim zanatskim radnjama, te prilaz veličanstvenom, oko 20 metara visokomu kamenom mostu koji datira još iz 1566. godine. Da, riječ je o Starom mostu, simbolu našeg grada, koji je pod zaštitom UNESCO-a.

U gradskom području Mostara smještene su tri kotline. Na sjeveru je Bijelo polje, u kojoj je smještena većina sjevernih prigradskih naselja. U središtu je Mostarska kotlina, u kojoj je smješten grad Mostar i većina zapadnih prigradskih naselja. Na jugu je Bišće polje, u kojoj je smještena većina južnih prigradskih naselja i mostarska industrijska zona. Bišće polje je lokalni naziv za spomenutu kotlinu, dok se na različitim zemljovidima koristi naziv Mostarsko polje.

Najpoznatija brda oko mostarske kotline su brdo Hum, Brkanovo Brdo, Galac, Orlovac, Mikuljača, Žovnica, Planinica i Fortica, a sam grad se nalazi na nadmorskoj visini 60-80 metara. Dvije najpoznatije planine koje se nalaze u blizini Mostara su Velež i Prenj. Kroz Mostar teku rijeke Neretva i Radobolja, a u njegovoj bližoj okolici nalaze se Drežanjka, Buna, Bunica i rijeka Jasenica. Mostar je kao i većina hercegovačkih gradova veoma krševit. Krasi ga specifična klima, to jest vruća ljeta i blage zime. Mostar je dobro poznat po jakim burama koje se javljaju u zimskom periodu. Snijeg će rijetko pasti u grad, dok je vrh planine Velež uvijek okovan snijegom.