smilje

Zanima vas uzgoj smilja? Pročitajte kako se iz sjemenki dobije biljka za berbu

Zanima vas uzgoj smilja? Pročitajte kako se iz sjemenki dobije biljka za berbu

Ovom prilikom ćemo pokušati dati neke savjete kako se uzgaja smilje. Uzgoj smilja i detalji koje bi trebali znati. Za dobar urod smilja potrebne su vještine i trud.

U tekstu ćemo opisati osnovne korake koje trebate znati ukoliko se želite baviti uzgojem smilja.


Hercegovina je doživjela neku vrstu „groznice“ što se tiče uzgoja smilja. Gotovo da nema prigradskih domaćinstava koja nisu posadili veću ili manju plantaži smilja.

Za početak ćemo napisati par riječi o sjemenkama ove biljke. Naučite kako se odabere kvalitetno sjeme smilja, koje će dati najbolji prinos sadnica.

Važno je znati da se sjeme može dobiti direktno iz biljke. Potrebno je znati ga izdvojiti i probrati samo kvalitetna zrnca, koja će sigurno proklijati.

Na koji način se dobije sjeme smilja?

sjemenke
Sjemenke smilja

Uberete biljku smilje, izmrvite dio u kojem se kriju sjemenke i to prosijete kroz sitno sito. Nakon prvog prosijavanja, sjemenke prosijete još jednom, i onda ponovite zadnje prosijavanje. Na ovaj način ste izdvojili nečistoće od sjemenki.

Sjeme koje ste dobili, ako nećete odmah saditi, možete čuvati u plastičnim vrećicama. Najbolje je sjemenke zatvoriti i čuvati u mračnom mjestu. Ako nemate vremena, znanja ili jednostavno ne vjerujete da će vaše sjemenke dati prinos, možete ih kupiti. Danas je sve više proizvođača na tržištu koji nude prodaju sjemena po gramu, ili već gotovih sadnica koje su spremne za sadnju.

Iz jednog grama sjemenki može se dobiti 6000 pa čak i 10 000 sadnica, ovisno o kvaliteti sjemenki.

Sjetva smilja nije komplicirana

Da bi sami posijali smilje potrebno je pratiti neke osnovne upute. Najbolje je posijati sjemenke u kontejnere od stiropora. Kupite kontejnere potrebnog oblika i volumena, napunite ih humusom, do nekih 5-7 centimetara i natopite ih vodom.

Nakon što ste humus natopili vodom, pustite 15 minuta da zemlja upije vodu pa krenite sa sjetvom.

Kako se obavlja sjetva?

Uzmite 1 gram sjemenki smilja. Podijelite ih na 10 jednakih dijelova, i te dijelove pomiješajte sa sitnom pilotom u čaše od opla decilitra. Možete koristiti plastične čaše, radi lakšeg osjećaja doziranja. 10 pripremljenih čaša ide na 10 kontejnera. Dakle, jednu pripremljenu čašu rasporedite na 1 kontejner. Nakon što ste obavili sijanje, humus lagano zbijte laganim pritiskom ruke.

kontejner
Kontejner za sadnice

Važno je znati da se smilje nakon sjetve ne zalijeva.

Čuvanje posijanog smilja u kontejnerima

Prva 3 do 4 dana nakon sjetve, kontejneri sa sjemenkama se čuvaju na hladnom i tamnom mjestu. Kada sjemenke proklijaju, četvrti ili peti dan, kontejneri se premještaju na osunčano mjesto. U ovom stadiju razvoje, sjemenke smilja trebaju svjetlost.

Najbolje je da napravite manji plastenik, ovisno o vašim potrebama i količini posijanog smilja. Plastenik treba biti visine od 2 metra, i pokriven zelenom mrežom koja će štititi usjev od jakog sunčevog djelovanja. Ispod mreže treba biti najlon, koji će zaštititi osjetljive mlade sadnice od kiše ili mogućih niskih temperatura vani. Kontejneri trebaju biti postavljeni tako da se voda u njima ne zadržava. Ako se slučajno i natope vodom, trebaju biti postavljeni pod blagim padom, da voda ode dalje od sadnica.

Sada je došlo vrijeme da se sadnice zalijevaju

Spomenuli smo da se prvih dana sjemenke ne zalijevaju. Ipak, kako se mlade biljke smilja razvijaju, one trebaju vodu. Dobro pazite kako zalijevate sadnice.

Četvrti ili peti dan, kada se smilje ostavi na osunčano mjesto, biljke treba zalijevati. Važno je da se mlade sadnice zalijevaju sitnom vodenom maglicom. Nemojte pustiti jaki mlaz vode na tek proklijalo bilje. Najbolje je koristiti sitnu prskalicu, sličnu onoj s kojom čistite staklene površine doma.

Ka sadnice dovoljno porastu potrebno ih je presaditi

Presađivanje smilja još je jedan korak koji trebate pravilno napraviti. Presađivanje radite 20 do 30 dana od sjetve smilja. Najbolje je da sami odlučite kada je pravo vrijeme za to. Potrebno je uočiti korijen i jačinu biljke, te po tome zaključiti dali je došlo vrijeme za presađivanje.

Smilje se presađuje tako da se svaka biljka posebno izvadi iz kontejnera, pažljivo da se ne ošteti korijen, i onda se premjesti u drugi pripremljeni kontejner ili plastične čaše. Kontejneri su najčešće od stiropora, a najbolje je odabrati one sa 104 rupe. Dimenzijama i brojem rupa najbolje odgovaraju sadnji i presađivanju smilja.

Za presađivanje je najbolje koristiti humus. On sadrži potrebne tvari za dobar razvoj biljke, a dobar je za kvalitetan protok i zadržavanje vlage.

Zalijevanje i čuvanje presađenih sadnica

U ovom trenutku vi imate presađene sadnice smilja. Trebate znati kako se rukuje sa njima, i na koji način. Razvoj sadnica je jako važan, prije nego se one posade na otvorenom. Sadnice trebaju ojačati da bi kasnije urod bio kvalitetan.

Presađene sadnice smilja zalijevaju se ovisno o količini vlage koja je prisutna.

Sada su sadnice već ojačale i ne treba ih paziti kao u prethodnom tekstu. Umjesto da ih zalijevate vodenom maglicom, sada se sadnice mogu zalijevati potrebnim dodavanjem vode u humus.

Kada je najbolje uzgajati sadnice smilja?

Bez obzira na godišnje doba, sadnice će uspjeti, ali treba paziti na neke stvari.

Ako ste sjetvu radili u jesen, sadnice se mogu lako sačuvati od vlage i leda. Ipak, ako ste sjetvu radili pred samu zimu, i ako sadnice trebaju prezimiti za proljetnu sadnju, treba pripaziti na led, i čuvati ih na nekom toplijem mjestu.

Nakon presađivanja sadnica, došlo je vrijeme za sadnju smilja

Sadnja smilja je korak koji svi iščekujemo. Najbolje vrijeme za sadnju smilja je jesen, ili proljeće. Ovo opet ovisi o području na kojem se smilje sadi, ali dva spomenuta godišnja doba odgovaraju našem hercegovačkom kraju.

Ako je teren pod jakim utjecajem zimskih prilika, najbolje je pričekati proljetnu sadnju. Na mjestima gdje nema puno leda, i gdje tlo ostaje nezaleđeno, smilje se može saditi u jesen.

Sadnja smilja se obavlja na više načina. Sve zavisi na koji način obrađujete zemlju. Ako želite ručno okopavati smilje, sadnice posadite u redove na razmak od 50 centimetara.

Ako pak imate veću površinu i želite smilje okopavati pomoću motokultivatora, onda smilje sadite na razmaku od 50 cm, i svaka 2 reda napravite razmak. Na taj način ste ostavili prostora da se u plantažu može pristupiti sa radnim strojevima.

Uzgoj smilja za što bolji prinos

Teoretski, za uzgoj smilja ne treba mnogo posla. Ipak, radi se na otvorenom, u nezgodnom položaju i sa korovom. Sami zaključite koliko je to lagan, odnosno težak posao.

Istina, smilje je otporna biljka i sama će rasti ako je dobro uzgojena, no za dobar prirod plantažu treba znati održavati.

Najvažnije je sa plantaže ukloniti korov koji smeta smilju. Svaku sadnicu treba okopati posebno i pažljivo, barem 2 do 3 puta godišnje. Tada su sadnice još mlade i osjetljive. Da bi dobro stasale trebaju pažnju.

Biljku ne treba zalijevati. Naime, smilje je prilagođeno za jako sunce, i za suha tla. Baš kakva su kod nas u Hercegovini. Zbog toga su mnogi i krenuli sa uzgojem smilja. Dobri prinosi i jaka potražnja za ovom biljkom motivacija su mnogima. Visoke cijene ulja ove biljke dovele su do još veće svjetske potražnje.

>> Pročitajte i ovaj članak – Paulovnija – Drvo za dobar biznis <<

Danas već imamo mnoge destilerije. Na taj način, mi u BiH radimo gotov proizvod i izvozimo ga kao takvog. Broj destilerija kontinuirano se povećava, jer je i broj novih plantaža iz dana u dan sve veći. Na žalost, ovo zasićenje će dovesti do smanjenja otkupnih cijena, ali realno gledajući – Ulje od smilja će uvijek biti traženo, te će imati cijenu zbog koje se isplati raditi čitav ovaj proces.

Za kraj da napišemo kako se smilje bere

Berba, odnosno žetva smilja obavlja se kada je biljka u punoj zrelosti. Smilje beremo tako da odsiječemo stabljiku 15 do 20 centimetara ispod cvijeta. Siječemo biljku kada cvijet ima izraženu zlatnožutu boju.

Prinos smilja

Tijekom prve godine, za vrijeme prve berbe smilja, jedna sadnica može dati između 70 i 150 grama ubrane biljke.

Druge godine sadnica može dati između 200 i 400 grama, dok je treća godina najbolja, i biljka daje maksimalnu količinu od 500 do 800 grama, nekada i do 1 kg.

Spomenuli smo destilerije, pa ćemo ukratko opisati proces pravljenja ulja

Izdvajanje ulja iz biljke radi se destilacijom pomoću vodene pare. Da bi izdvojili kvalitetno ulje iz smilja, nakon berbe je potrebno ostaviti smilje da malo uvene. Nakon toga se ulje izdvaja destilacijom pomoću vodene pare. Destilerije se mogu kupiti već gotove, a cijene variraju od proizvođača do proizvođača. Osim toga, cijenu destilerije uvjetuje i kapacitet za obradu smilja.

Zanimljivo za kraj – Za jedan kg ulja potrebno je 600-800 kg svježeg smilja. Nakon ovog teksta lako možete izračunati i vidjeti dali je plantaža isplativa ili ne.