pelin

Uradi sam: Recept za domaći pelinkovac

Uradi sam: Recept za domaći pelinkovac

Pelinkovac znamo kao aperitiv, no malo tko zna da ima ljekovita svojstva posebno protiv stomačnih tegoba. Još nešto, pelinkovac možete napraviti i samo, kod kuće, a evo i recept za pelinkovac.

U nastavku ćemo opisati biljku pelin, te napisati ne jedan, nego dva recepta za domaći pelinkovac. Naučite sami sebi pripremiti ovaj aperitiv.


Biljka pelin neće vas oduševiti na prvi pogled. Zapravo je neprivlačna, ali jako aromatična i zdrava. Ova velika razgranata biljka ima listove u kojima su sadržane mnoge tvari, koje će dati okus i boju piću koje napravite. Pelin ima poseban aromatičan miris, te izrazito gorak okus listova.

Prije nego krenemo sa receptima, trebate znati da je pelin alkoholno piće i nije ga dobro koristiti u većim količinama. Najbolje će doći čašica pelina ako vas muči stomak ili probava, a najbolji je kao aperitiv prije dnevnog jela.

Nećemo duljiti, pa da napišemo recept za pelinkovac. Donosimo dva recepta, da odaberete onaj koji je vama lakše pratiti.

Prvi recept za domaći pelinkovac

Slijedite upute koje donosimo u nastavku: Uzmite 100 litara šire (mošta) i kuhajte na polovinu volumena uz stalno skidanje pjene. Nakon što je ukuhao, rashladite tekućinu i pretočite u bačvu volumena 100 litara, koja ima nešto veći otvor s poklopcem.

Kroz otvor na bačvi, pomoću špage, spustite u tekućinu vrećicu napunjenu sa 120 grama svježeg pelinovog lišća, 80 grama kičice, 30 grama narančine kore, 20 grma limunove kore, 20 grma iđirota, 15 grama cimeta, 5 grama klinčića, 8 grama korijandra, 60 grama slatke (crne) gorušice i 130 grama samljevenog sjemena bijele (gorke) gorušice. Pomalo komplicirano, ali svaka od biljaka će dati posebnu aromu i djelotvornost ovom piću.

Vrećicu sa začinima čuvajte u bačvi dok sadržaj ne ispusti dovoljno mirisa i arome. Nakon toga dodajte još 2-3 litre šire s vinskim kvascem u punom vrenju. Nakon završetka vrenja, vino trebate otočiti, i po potrebi zasladiti šećerom i dodatno pojačati alkoholom.

Kada ste uradili sve gore opisane korake, tečnost koju ste dobili procijedite i pretočite u već pripremljene boce.

Važno je da prije konačnog pretakanja dobiveno piće pojačate alkoholom, sve dok ne dobijete piće jakosti 18-20% alkohola. Vaš pelinkovac je gotov.

Drugi recept je dosta jednostavniji, pa je možda bolji za prvi put. Ako želite napraviti domaći pelinkovac, evo jedan jednostavan recept za pelinkovac.

Drugi recept za pelinkovac

Sastojci potrebni za ovaj recept su: 1,5 kg šećera, 3 grančice svježeg pelina (oko 20 cm dužine) ili 3 žlice sušenog lista pelina, 5 dcl vode, 3 litre rakije i 1 grančica svježeg pelina ili jedna žlica sušenog lista biljke za dodati kasnije.

Recept za pelinkovac: U odgovarajući lonac stavite šećer da se grije na laganoj vatri. U lonac dodajte i 3 žlice pelina (ili grančice) pa pustite da se sve karamelizira. Kada ste dobili karameliziranu masu, u lonac natočite 5 dcl vode i kuhajte dok se šećer ne rastopi u vodi.

Nakon toga sklonite sa vatre, pa u vruću tekućinu dodajte preostalu žlicu (ili grančicu) pelina. Tek kada se sadržaj u loncu u potpunosti ohladio, za kraj dodajte 3 litre rakije.

Dobivenu tekućinu pretočite u staklenke ili boce sa poklopcem i dobro zatvorite. Ostavite sadržaj da stoji 7 dana, ali svaki dan dobro promućkajte.

Nakon 7 dana procijedite vaš pelinkovac u čiste boce. Zatvorite i to je to. Pelinkovac popijte kao aperitiv, ili u slučaju problema sa trbuhom ili želucem.