Uporni uspon Vladimira Putina

0

vladimir putinVladimir Putin je transformirao Rusiju u svoju vlastitu centraliziranu državu  – Stephen Kotkin.

Rusija je klasificirana kao gospodarstvo velike dobiti  od strane Svjetske banke (koja ima BDP po stanovniku veći od 14.000 $). Njena nezaposlenost je i dalje niska (oko pet posto); do nedavno, potrošnja se povećava više od 5 posto godišnje, očekivano trajanje života u porastu; i Internet penetracija veća od nekih zemalja Europske unije.

Međutim, Rusija je sada suočava s ekonomskom stagnacijom uz visoke inflacije, njegova produktivnost rada i dalje je tužno niska, a nekada hvaljeni školski sustav pogoršao se alarmantno.  Nasilničko ponašanje središnje vlasti u Moskvi, ali regionalnih državnih tijela, također, sustavno kriminaliziranje potoci prihoda su u porastu.

Diljem zemlje dužnosnici koji su kupili svoje pozicije za lijepu sumu udružuju se sindikatima organiziranog kriminala i koriste prijateljski tužitelje i suce za iznuđivanje u borbi protiv neprijatelja. Predsjednik Vladimir Putin je hvaljenu ‘stabilnost’, ukratko pretvorio u pljačkanje. No, Putin je na vlasti već 15 godina, a nema kraja na vidiku.

Dok je Staljin vladao oko tri desetljeća, Brežnjev gotovo dvije, obzirom da je Putin veoma mlad i zdrav, mogao bi nadmašiti bivše diktatore.

Na neki način, promatrači još uvijek pokušavaju dokučiti kako je revolt protiv carske autokracije u 1917-najšire masovne revolucije u povijesti do tog trenutka-kulminirao u režimu neodgovornog za sebe, a kamoli za mase. Sada, nakon masovne mobilizacije za demokraciju koja je pratila i slijedila sovjetski kolaps 1991., nova autoritarnost je preuzela oblik. Naravno, Putinova diktatura znatno se razlikuje od sovjetske komunističke verzije. Današnja Rusija nema jednu ideologiju i nema discipliniranu vladajuću stranku, a iako nema vladavine prava, to ne dopušta privatno vlasništvo i slobodno kretanje preko granica. Ipak, zemlja je ponovno u poznatom mjestu, one-man režimu.

Metode kojim se Putin koristi za popravak korumpirane, disfunkcionalne post-sovjetske države su proizvele još jednog korumpiranog, disfunkcionalnog stanja. Sam Putin se žali javno da se samo oko 20 posto njegovih odluka provede, s ostatak se ignorira ili zaobilazi ukoliko ne intervenira nasilno.

Iz Lenjingrada u Moskvu

Vladimir Putin je rođen u Sovjetskom Lenjingradu 1952. godine, jedino preživjelo dijete roditelja koji su živjeli kroz nacističke opsade grada desetljeće ranije. Odrastao je u grubom dijelu Petra Velikog, zalagao se za borilačke vještine, diplomirao je pravo u State University Lenjingradu, i počeo svoj put  KGB-a.

Godine 1990., nakon pada Berlinskog zida, Putin je dobio svog profesora Anatolij Sobchak, koji je vremenom postao predsjednik gradskog vijeća, a zatim gradonačelnik, a Putin je služio kao njegov zamjenik, koji je bio odgovoran za teške zadatke,  uključujući hranjenje gradske populacije tijekom godina post-sovjetske gospodarske depresije.

Kada Sobchak izgubio ponudu za reizbor 1996. godine, Putin se našao nezaposlen  43-će. No, godinu dana kasnije, preko veze (osobito Aleksej Kudrin, drugi dužnosnik u  koji je postao zamjenik načelnika za ruskog predsjednika Borisa Jeljcina), Putin se preselio u Moskvu i dobio niz pozicija u predsjedničke administracije.

Malo po malo, koristeći prljave trikove, Putin je povratio centralnu kontrolu nad poluge vlasti u zemlji-televizije, gas industriji, u naftnoj industriji, regijama. Od 1999. do 2008. godine, ruska ekonomija rasla brzinom  godišnje sedam posto.

Realni pojedinačni rast prihoda povećao sa dva puta. Nova srednja klasa Rusije je rođena, oko 30 miliona ljudi u mogućnosti da putuju i kupuju u inostranstvu lako. U širem smislu, Ruso društvo je transformirano: penetracija mobilnih telefona je od nula do 100 posto, stopa nezaposlenosti pala je sa 12,9 posto na 6,3 posto, a stopa siromaštva pala sa 29 posto na 13 posto.

Ogroman državni dug koji je akumulirao prethodnim liderima se isplatio rano. Strani investitori požnjeli bogate nagrade, kao i dioničko tržište Rusije koje je odskočilo 20 puta više.

Iako Vladirmira gledaju kao negativca, a on sebe u više navrata pokazao kao samosvjestan, pokroviteljski, osvetoljubiv, za njegove vladavine Rusija je postigla moćan resurs kao potencijalni međunarodni spojler, uključujući mogućnosti da se pojavi ekonomski pritisak, otkupi ili ko-opt moćnih stranih interesa, uključe u tajne operacije, cyber napada, i uputi za modernizaciju vojnih sila koja je daleko najjača u regiji.

Izvor: erMagazin