sparoga

Jelo od šparoge: Šparoga za ukusnu i zdravu hranu

Jelo od šparoge: Šparoga za ukusnu i zdravu hranu

Šparoge često beremo i od njih pripremamo ukusna jela. Jako je poznata i cijenjena biljka naših krajeva.

Nije ništa neobično vidjeti malo starije, pa i mlade kako sakupljaju biljku i nose kući ili negdje na pogodno mjesto za prodati tek ubrane prutiće. Cijenjena je s razlogom, i svatko bi trebao konzumirati jela sa šparogama.


Šparoge su jako zdrave, pa tako i jela koja pripremimo sa njima. Osim što je zdrava, ova namirnica ima poseban okus i pogodna je za pripremu različitih ukusnih specijaliteta.

S tim na umu nastavit ćemo sa opisom biljke, i napisat ćemo neke odlične recepte sa šparogama.

Prvo da opišemo biljku

Šparogu možemo prepoznati kao biljku glatkih stabljika koje narastu i do metar u visinu. Često se može osloniti (omotati) oko neke druge jače biljke da lakše izraste u vis. Najčešće raste samoniklo, i lako je možemo pronaći u prirodi. Ipak, zbog svojih kvaliteta danas se često uzgaja i plasira na tržište. Prozvana je supernamirnicom i potražnja za njom je velika.

Kada sakupljate šparoge važno je ubrati samo mlade izdanke. Prepoznaju se po tome što imaju nešto svjetliju nijansu zelene boje, i lako se daju slomiti. Mladi izdanci pogodni su za kuhanje i jelo. Starije stabljike žilave su, i ne koriste se za pripremu delicija.

Ljekovita šparoga

Šparoge često koristimo za čišćenje organizma. Suvremenim metodama došli smo do zanimljivih rezultata. Naime, naučnici tvrde da šparoga dobro djeluje u području liječenja kancerogenih stanica. Općenito ima dobro antioksidativno djelovanje. Zbog toga se često koristi u terapijama kod raka mjehura, limfe, pluća i raka kože.

Zbog izraženog antioksidativnog djelovanja šparoge se koriste za čišćenje organizma. Posebno su pogodne za čišćenje bubrega, mokraćnog mjehura, mokraćnih kanala, crijeva, jetara i krvi.

Šparoga je prirodni lijek koji potiče mokrenje. Na taj način iz organizma izbacujemo nakupljene otrove. Ako redovno konzumiramo šparoge onda možemo primijetiti da je mokraća poprimila jak miris, i da ima jaku zelenu boju. Razlog tome je spoj asparagin, i to je sasvim normalna pojava.

Osim gore spomenutih dobrobiti, moramo spomenuti da će šparoga popraviti našu krvnu sliku. Ova biljka dobro pročišćava i obnavlja krv. Posebno je dobra kod osoba koje su bolovale žuticu ili neku sličnu bolest jetre.

Osim asparagina, u šparogama pronalazimo značajne količine rutina. Taj flavonoid kontrolira razinu kolesterola i jača oslabljene kapilare i krvni tlak te jača krvne žile.

Šparoge su bogate inulinom koji je važan za liječenje probavnih problema. Poznato je da inulin hrani dobre bakterije u našem organizmu čime se smanjuju kolonije loših bakterija i uspostavlja pravilna ravnoteža.

Vlakna u šparogama poboljšat će probavu, te će smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2. Osim vlaknima, šparoge su bogate folnom kiselinom i zbog toga su odlična hrana za trudnice.

U ovoj biljci pronalazimo još i saponine i flavonoide, zbog kojih šparoga ima snažna protuupalna svojstva. Zato i djeluje tako dobro kod bolesti srca i krvnih žila.

Kada ste pročitali hvalospjeve idemo na recepte, kako smo i obećali

Napisat ćemo kako da napravite zapečene šparoge. Jelo je jednostavno za pripremu, ukusno je i naravno – jako zdravo.

Sastojci:

  • 1/2 kg šparoga
  • 2 kriške prešane šunke
  • 80 g mekanog sira
  • 2 jaja
  • ribani parmezan
  • sol, maslac

Priprema jela:  Operite šparoge, ogulite donji dio stapki, i kratko prokuhajte, ali da ostanu dosta čvrste. Ocijedite i osušite kuhinjskim papirom. Rasporedite šparoge u vatrostalnu posudu koju ste namastili tako da vrhovi budu okrenuti prema sredini.

Rasporedite nekoliko komadića maslaca na mekane vrhove, pa preko njih stavite narezanu šunku i sir.

Umutite lagano jaja, malo posolite i pomiješajte s naribanim parmezanom. Prelijte preko šparoga, sira i šunke.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 220C oko 10 minuta.

Dobili ste odlično zapečene šparoge. Jelo podsjeća na picu i vjerujemo da će se mnogima svidjeti. Jednostavno se priprema, ne zahtjeva mnogo vremena i ne vidimo razlog da ne isprobate. Razveselite svoje ukućane.

Ako pak želite isprobati još neka jela sa šparogama, slijedite poveznicu Ukusna jela od šparoga. Dobar tek.