Samsung Galaxy S9 cijena i noviteti

Samsung Galaxy S9 cijena i noviteti

Napokon je predstavljen Samsung Galaxy S9, pa da vidimo što nudi najnoviji model korejske kompanije.

Napokon je stigao najnoviji model za 2018. godinu – Samsung Galaxy S9. Već sada znamo da je cijena uređaja iznad 700USD, što znači da je malo skuplji od prethodnika, pa bi na našem tržištu (u BiH) cijena trebala ići iznad 1200KM što je daleko od povoljnog. Naravno, povoljno i flagship ne idu u istu rečenicu, a to znači da će Galaxy S9 imati svoje kupce čak i kod nas.


Službeno je Samsung Galaxy S9 predstavljen 25.02.2018. godine, od kada i primaju narudžbe i počinje distribucija ovog modela.

Što nam novo donosi Galaxy S9?

Iako na prvi pogled jako sličan prethodniku (Galaxy S8), novi model ima manje rubove na gornjoj i donjoj strani. Uređaj ima zaslon od 5.8“ QHD+ rezolucije sa 567 točkica po inču. Takozvani „Infinity“ zaslon krasi i ovaj model, baš kao što smo vidjeli na Galaxy S8, Galaxy S8+ i Note 8.

Zaslon je kao i uvijek jako dobar, čak i najbolji u kategoriji koju zastupa spomenuti model. Riječ je o AMOLED tehnologiji, pa nas ne čudi super čisti prikaz na rezoluciji od 1440×2960 piksela.

Dizajn Galaxy S9 modela

Pomalo dosadan, ili bolje da napišemo previše sličan prethodniku. Nema se mnogo toga za napisati u kontekstu dizajna, jer Galaxy S9 jako podsjeća na prethodnika. Značajna razlika dolazi tek kada uređaj pogledamo sa stražnje srane, i vidimo novu poziciju za senzor prepoznavanja otiska prsta. Ne čudi nas repozicioniranje ovog senzora, jer ako se sjetimo – prethodno je senzor bio izvan dohvata, i mnogi su se žalili na takav razmještaj.

Mnoge će razveseliti odluka iz Samsunga da i na ovom modelu ostave ulaz za slušalice (3.5mm headphone jack). Nalazi se sa donje strane, lijevo od USB-C ulaza.

Galaxy S9 ima 2 zvučnika, jedan sa donje strane i jedan na vrhu. Ovaj dodatak, i ovakav raspored trebali bi omogućiti i do 1.5 puta jaču reprodukciju zvuka, s maksimalnim stereo efektom.

I najnoviji model je vodootporan, a da ostanemo tehnički dosljedni – Galaxy S9 ima IP68 oznaku otpornosti na vodu i prašinu.

Najveća promjena dolazi u obliku nove prilagodljive kamere

Kamera na Galaxy S9 modelu doživjela je možda i najveće promjene. Samsung u novom flagship uređaju nudi kameru sa jednom lećom i senzorom od 12MP, koji radi sa optičkom stabilizacijom i daje odlične fotografije.

Pored spomenutih detalja trebamo izdvojiti najveći novitet na kameri – promjenjiva apertura, odnosno promjenjivi otvor leće.

Samsung Galaxy S9 ima promjenjivi otvor leće, koji možete kontrolirati kroz postavke aplikaciej za fotografiju ili podesiti na automatski režim rada. Ovo je možda i prvi smartphone koji koristi takvu tehnologiju, što je svakako vrijedno spomenuti.

Malo tko bi se usudio ugraditi ovaj mehanizam u tako malenu kameru, pa s razlogom pozdravljamo pionirski stav korejskog proizvođača. Otvor leće možete sami mijenjati, ili pustiti da aplikacija odradi taj posao. Tko se razumije u fotografiju, i koristi smartphone da zabilježi nezaboravne trenutke, nova kamera iz Samsunga može biti odlučujuća stavka.

Samo ćemo za kraj ovog dijela napisati da se otvor blende može mijenjati od najvećeg (F/1.5 do najmanjeg F/2.4).

Baterija od 3000mAh kao što smo do sada viđali

Baterija u novom modelu ima 3000mAh, baš kako smo vidjeli u Samsung S8. Možemo pretpostaviti da će biti dovoljna za jednodnevnu upotrebu, sa tim da pazimo što radimo i kako koristimo smartphone. Iz Samsunga nas uvjeravaju da će optimizirani sustav znati sačuvati bespotrebno trošenje baterije – što u konačnici znači dulje vrijeme od punjenja do punjenja.

Teško nam je tek tako povjerovati u takva obećanja, pa ćemo pustiti da vrijeme kaže svoje.

Što se punjenja baterije tiče, Samsung Galaxy S9 koristi USB-C i tehnologiju brzog punjenja, a tu je i wireless tehnologija (bežičnog) punjenja.

Specifikacije Galaxy S9

Ovisi o regiji isporuke, neki će modeli biti isporučeni sa Qualcomm Snapdragon 845 čipom, dok će drugi imati Samsung Exynos 9810 čip u sebi. Svi modeli S9 će biti isporučeni sa 4GB radne memorije.

Osim RAM-a, svi će S9 modeli biti isporučeni sa 64GB podatkovnog prostora, koji se ipak može proširiti microSD karticom do 256GB.

Prodaja najnovijih modela tek je krenula, pa ćemo sačekati par dana i vidjeti kako se Samsung S9 ponaša u stvarnosti. Već izlaze recenzije na ovu temu, najviše po raznim YouTube kanalima. Potražite i sami se uvjerite koliko je Galaxy S9 dobar, odnosno nije dobar. možda bolje da napišemo – koliko zapravo opravdava svoju cijenu.