trava iva

Recept za čaj: Ljekovita biljka trava iva

Recept za čaj: Ljekovita biljka trava iva

Naučite pripremiti ljekoviti čaj od biljke trava iva. Čaj je jako dobar, i pomoći će da pročistite krv, ili u slučaju da patite od stresa.

Čaj od ove biljke ima veoma široko djelovanje na organizam. Prvenstveno se koristi kako bi se ojačao imunitet i zaštitio organizam od djelovanja raznih bakterija, parazita i virusa. Čaj se za ovu svrhu može konzumirati preventivno prije nego je došlo do pojave infekcije, ali i nakon nastanka infekcije jer pomaže izlječenju i ublažava simptome.


Trava iva se sve više koristi za liječenje tuberkuloze pluća. Ovo je izuzetno teška bolest te se u posljednje vrijeme sve više daje značaj prirodnoj medicini uz standardnu terapiju. Ova biljka djeluje tako što sprečava dalje razmnožavanje ovog bacila i pogoršanje kliničke slike te ublažava simptome i pomaže bržem izlječenju.

Trava iva se također koristi i ukoliko patite od svraba ili upornih čireva na koži. Za bolesti kože možete koristiti prirodne lijekove ove trave u vidu masti, tinkture ili čaja.

Ova biljka ima posebno blagotvorno djelovanje na želudac. Pomaže kod smanjenja nadutosti te se preporuča konzumiranje čaja odmah nakon jela kako bi se to spriječilo. Pored nadutosti trava iva se koristi i za gorušicu, ali i liječenje gastritisa, ukoliko je došlo do smanjenog stvaranje kiseline u želucu.

Čaj od ove biljke odličan je u borbi protiv stresa. Preporuča se konzumiranje čaja više puta dnevno, pogotovo kada naiđe period prevelikom izlaganju stresu.

Biljka iva je također odlična za čišćenje organizma od toksina.  Uspješno stimulira pravilno lučenje žuči i time olakšava varenje čime sprečava opstipaciju i povezane probleme debelog crijeva.  Može se reći da je ova biljka idealan prirodni antioksidant jer čisti tijelo od štetnih materija u potpunosti te time jača imunitet i zdravlje organizma u cijelosti.

Upotreba čaja

Čaj se može upotrebljavati kada god vi poželite zbog toga što ne postoje neželjeni efekti i bilo kakvi popratni simptomi. Zato se ova biljka smatra najsigurnija biljka koja postoji u našim krajevima. Biljku možete sami ubrati, a možete je kupiti i u trgovini biljne hrane. Sušena biljka se ne konzumira nikada natašte, od nje se uvijek pripremaju čajevi, tinkture i masti, a s obzirom da ima dosta gorak okus često joj se dodaju zaslađivači kako ne bi izazvala osjećaj muke i gađenja. Eterična ulja i tanini se brzo apsorbiraju nakon što se potope u toplu vodu.

Priprema čaja

Čaj se priprema na razne načine sve zavisi o bolesti koju liječite.

  • Za liječenje infekcija i čišćenje krvi

Jednu žlicu suhe trave ubacite u 200 mililitara proključale vode,poklopite nekoliko minuta i zatim procijedite. Imunitet je nakon raznih bakterijskih i virusnih infekcija dosta oslabljen stoga je potrebno duže vremena konzumirati ovaj čaj. Pije se tri puta na dan najbolje prije obroka kako bi se pospješila apsorpcija svih zdravih materija iz hrane.

  • Protiv stresa

Čaj se konzumira dva puta na dan ujutro i navečer kako bi lakše zaspali. Čaj možete zasladiti medom ili dodati par kapi limunovog soka.

Pored čaja koriste se i napitci na bazi trave ive. Ova biljka je odlična u kombinaciji sa drugim tekućinama jer ne utječe na zdravlje tih materija. Odlična je sa crnim vinom jer pomaže kod stresa i kod nadutosti i grčeva u stomaku. Jednu žlicu sušene trave ubacite u litru vina te dobro promiješajte. Pije se jedna žličica prije jela. Ako ste na antibiotskoj terapiji  izbjegavajte ovaj napitak dok ne izliječite primarno oboljenje.

Ako imate problema s hemoroidima pripremite mast koja se nanosi jednom dnevno u periodu od 10 dana. Hemoroidi se povlače i ne javljaju se ponovo.