otvori

PVC otvori na kući ili stanu – Moderni građevinski elementi

PVC otvori na kući ili stanu – Moderni građevinski elementi

Po svojoj definiciji, prozor je otvor koji se nalazi na zidu ili krovu. Namjena mu je da propušta svjetlost u prostorije u kojima boravimo, a istodobno da pruži toplinsku i zvučnu izolaciju.

Kroz povijest prozori su imali različite izvedbe, radili su se od različitih materijala, a danas je možda i najpoznatiji PVC za izradu prozora i vrata.


Bez obzira dali je u pitanju fiksni, dvokrilni ili otvor sa više krila i sklopivih elemenata, PVC je materijal koji nudi mogućnost izrade svakog od njih. Danas je PVC najčešće korišteni materijal za izradu prozora i vrata. PVC, odnosno plastika je materijal koji se lako oblikuje, dovoljno je čvrst i dugotrajan. Sve su to karakteristike koje tražimo kod ovakvih ugradbenih elemenata na našoj kući ili stanu. Sve stroži zahtjevi građevinskih propisa, raznih inspekcijskih nadzora i ekoloških smjernica doveli su PVC u prvi plan, dok drvena konstrukcija lagano odlazi u zaborav.

Današnji PVC prozori imaju sve potrebne karakteristike da zadovolje suvremene stroge zahtjeve u građevini.

Osim toga, zbog lakoće oblikovanja, ovakvi otvori jako su dobro osmišljeni i dizajnirani tako da budu funkcionalni a opet i dovoljno decentni – bez suvišnih komponenti koje su bile izložene do unazad 10-20 godina.

Bijeli PVC prozori standardna su boja plastičnih profila, no svakako možete sebi poručiti drugačiju boju i teksturu. Kazali smo već kako se plastika lako oblikuje, što znači da sebi možete poručiti PVC okvire sa teksturom drveta, metala ili nekog drugog materijala po želji.

Mnoge su pogodnosti korištenja PVC stolarije pa ćemo u nastavku spomenuti neke od njih.

Da podvučemo samo neke dobre osobine PVC-a

Proizvodnja PVC-a iziskuje jako malo energije, ne šteti životnoj sredini, te ima jako visok koeficijent toplotne izolacije. Pored toga, PVC ima malu specifičnu težinu i gustoću –  1.32-1.42 g/cc, te izuzetno visok koeficijent jakosti i krutosti materijala. PVC kao materijal je jako dugotrajan, kemijski stabilan i otporan na većinu rastvorenih i koncentriranih kiselina. Otporan je na oštećenja i vlagu, kao i na koroziju. Znamo da plastika ne provodi struju, a PVC formulirana plastika nije zapaljiva na niskim temperaturama koje susrećemo u normalnim životnim uvjetima. Za kraj, PVC je jako izdržljiv i žilav materijal.

PVC u modernom građevinarstvu

Tržište PVC otvora u Europi u zadnjih trideset godina doživljava veliki porast. To se može pripisati gore navedenim osobinama materijala, jako male potrebe za održavanja, dugog životnog vijeka i relativno niske cijene.

Superiorne osobine PVC-a u odnosu na druge materijale doprinijele su tome da PVC proizvodi sve više i više potiskuju druge materijale. Gotovo u potpunosti su zamijenile drvo, a značajno metal i beton. Od PVC-a se proizvode cijevi za kanalizaciju i vodovod, podovi i tavanski elementi, instalacije, te naravno građevinska stolarija – prozori i vrata.

Proizvodi izrađeni od PVC-a su čvrsti, otporni na vodu i kemijske spojeve, ne hrđaju, imaju veliku mehaničku jačinu i izdržljivost – traju i više od 40 godina, a istovremeno su vrlo laki, mogu da se režu, zavaruju, spajaju i oblikuju po želji.

Ova svojstva doprinose da su ekonomski jako isplativi ako se ima u vidu njihova mala cijena, plus dug vijek trajanja.