proljev

Prirodni lijek protiv proljeva

Prirodni lijek protiv proljeva

Ako vam se dogodi proljev, prvo što trebate jeste izbjeći dehidraciju. Naravno, sljedeći je korak zaustaviti proljev. U nastavku ćemo spomenuti neke dobre prirodne lijekove protiv proljeva.

Osim što trebate paziti da organizam ne dehidrira, važno je zaustaviti proljev na vrijeme i na pravilan način. Na sreću, danas postoje mnogi poznati prirodni lijekovi za proljev. Spomenut ćemo neke od njih, a vi odaberite najbolji za svoju situaciju.


U nastavku ćemo opisati u kratkim crtama ovu neugodnu pojavu, te spomenuti prirodne lijekove za liječenje (zaustavljanje) proljeva, kod odraslih, ali i kod djece.

Protiv proljeva se možete boriti na nekoliko načina. Odaberite za sebe najprimjereniju, i vjerujemo da će rezultati doći.

Zaustaviti proljev prirodnim putem?

Vjerojatno ste čuli da crni čaj dobro djeluje protiv proljeva. Ako imate blagi oblik proljeva svakako isprobajte spomenuti topli napitak. Crni čaj popijte sa šećerom. Na ovaj način djelujete i protiv dehidracije i protiv proljeva. Crni čaj će rehidrirati tijelo zahvaljujući adstringentnim taninima koji zaustavljaju upijanje toksina u crijevu te smanjuju crijevne upale. Uvijek imajte pri ruci crni čaj, jer će dobro doći kada „zagusti“.

Čaj od kupina je još jedno prirodno sredstvo protiv proljeva. Možda ste do sada mislili da ćemo pisati o nekim kompleksnim lijekovima, recepte za egzotične prirodne lijekove – prevarili ste se. Prirodni lijekovi protiv proljeva najčešće se nalaze u obliku čaja. Tako će vam dobro doći i čaj od kupina jer dobro djeluje zahvaljujući taninima. Zbog toga se čaj od kupina jako dugo koristi za liječenje probavnih problema. Ako imate blaži oblik proljeva popijte 3 šalice čaja dnevno, između obroka.

Čaj protiv proljeva ne može djelovati samostalno, bez vaše pomoći. Da bi se što bolje i brže oporavili potrebno je prilagoditi prehranu trenutnom stanju, te dnevne aktivnosti svesti na minimum. Odmor je jako važan, da se organizam što bolje oporavi. Koristite namirnice koje će vam pomoći da bolove u želucu, nadutost i sve ostale tegobe izliječite na najbolji mogući način.

Već na samom početku liječenja potrebno je da pacijent konzumira tekuću hranu, odnosno tople juhe (pileću juhu ili pureću). Stručnjaci smatraju da će juhe na najbolji način pomoći hidratizirati tijelo i liječiti proljev. Pileća ili pureća juha tijelu pruža potrebne bjelančevine, elektrolite iz soli i potrebnu vodu.

Za vrijeme dok traje proljev svakako izbjegavajte voćne sokove, posebno one u kojima ima previše šećera fruktoze. Takvi napitci se teško probavljaju i samo će dodatno opteretiti već bolesni probavni sustav.

Jako je važno da izbjegavate svu teško probavljivu hranu. Nemojte jesti kelj, grah i kupus. Za razliku od spomenutih namirnica, mrkva će vam dobro doći i poželjno ju je konzumirati. Mrkvu je potrebno skuhati sve dok ne omekša. Nakon toga je pomiješajte s malo vode kako bi na kraju dobili pire. Bit će dovoljno da svakih sat vremena pojedete dvije žlice pirea od mrkve.

Sjemenke buče (tikvine sjemenke) su još jedna namirnica koja će vam pomoći zaustaviti proljev. Ove sjemenke su dobar izbor jer će pomoći upiti višak tekućine iz crijeva, na taj način formirajući pravilnu konzistenciju stolice. Upijajući suvišnu tekućinu, bučine sjemenke će povećati masu stolice. Dovoljno je svaki dan uzeti 2 žlice pomiješane s vodom.

Ako ste primijetili da vam mliječni proizvodi rade smetnje sa probavom, možda je najbolje da ih izbjegavate. Izbacite takve proizvode iz prehrane jer je moguće da ne podnosite laktozu (intolerancija na laktozu).

Još par savjeta prije nego završimo sa tekstom.

Naučite liječiti proljev kod kuće

Osim dobrog odmora, uživanja u toplim juhama, i slanim štapićima, proljev možete liječiti posebno pripremljenim čajem. U nastavku ćemo spomenuti dvije čajne mješavine protiv proljeva – jednu za odrasle, i jednu za djecu.

Djeca su naime dosta osjetljivija, pa je potrebno čajnu mješavinu prilagoditi njihovim potrebama.

Čaj protiv proljeva za djecu

Za ovaj čaj bit će potrebni sljedeći sastojci: list ili korijen bijelog sljeza, kamilica, majčina dušica, plod komorača, hrastova kora i list maline ili kupine.

Ako nemate sve sastojke, slobodno čaj potražite u biljnoj apoteci ili kod travara.

Potrebno je od svake biljke uzeti po 20 grama i promiješati da dobijete ravnomjernu smjesu.

Uzmite 1 žlicu čajne mješavine i kuhajte 1 minutu u pola litra ključale vode. Nakon 5 minuta čaj procijedite, pa pustite da se lagano ohladi. Dajte djetetu čaj da pije dok je topao u manjim gutljajima.

Tijekom dana pripremite par porcija čaja, i svaki put dajte djetetu da pije lagano, dok je čaj topao. Proljev će prestati, a tijelo će izbaciti sve „uljeze“ i toksine.

Čaj protiv proljeva za odrasle

Za ovu čajnu mješavinu trebat će vam: kamilica, sljez, metvica, vodopija, hrastova kora, kadulja i islandski lišaj.

Čaj pripremite kao i gore opisani čaj za djecu. I ovdje da napomenemo, ako nemate sve potrebne sastojke, potražite ih u biljnoj apoteci ili kupite već pripremljenu čajnu mješavinu. Čaj pijte par puta na dan, i nastavite piti čak i nakon što proljev prestane.

Pročitajte još malo na temu proljeva i kako zaustaviti proljev.