bradavice

Prirodni lijek: Kako ukloniti bradavice sa kože?

Prirodni lijek: Kako ukloniti bradavice sa kože?

Često ljudi imaju probleme s bradavicama po tijelu, najčešće po rukama ili nekada po licu. Iako nisu ozbiljan zdravstveni problem, bradavice svakako želimo što prije i bezbolnije ukloniti.

Kako nisu ozbiljan zdravstveni problem, već više estetski, umjesto da idete liječniku možda bi mogli pokušati prirodni lijek za bradavice. Ima ih zapravo više, pa je najbolje isprobati neki koji vam najbolje odgovara. Ako jedan ne djeluje, nakon nekog vremena možete isprobati neki drugi.


Poznati su razni prirodni lijekovi za bradavice, pa ćemo spomenuti neke od njih i napisati kako se koriste.

Prvo da opišemo u par rečenica – što su to bradavice? Dakle, bradavice su tvrde izrasline na koži koje su uzrokovane raznim vrstama virusa. Najčešće se pojave kod osoba koje imaju slab imunitet, a bradavice se mogu prenijeti direktnim ili indirektnim kontaktom. Neke bradavice nestaju same od sebe nakon nekoliko mjeseci ili godina, no to nije uvijek tako. Zbog toga i pišemo na ovu temu, da odaberete prirodni lijek za bradavice.

Ako želite ipak otići liječniku, on će bradavice ukloniti laserom, tečnim dušikom ili radiovalovima. Sve su to već dobro provjerene metode, ali ni one nisu 100% učinkovite. Zbog toga i možete isprobati prirodne metode za uklanjanje bradavica.

Uklonite bradavice prirodnim putem

Kada pišemo o prirodnim lijekovima za bradavice, ove metode se ističu kao najviše efikasne.

Morska voda – Najbolji prirodni lijek protiv bradavica je morska voda. Neće se mnogi s ovim složiti, ali je poznato da sol može da isuši ove izrasline, zbog čega se bradavice povlače i nestaju s površine kože. Mnogi se tijekom ljetnih mjeseci, kada odu na more, oslobode ovih neuglednih izraslina sa kože. Ako niste na moru, svakako možete zamutiti malo morske soli u vodi i aplicirati na bradavice.

Crveni luk – Protiv bradavica je jako dobar crveni luk. Potrebno je samo isjeckati i posoliti glavicu luka pa ga ostaviti preko noći da pusti sok. S dobivenim sokom od crvenog luka namažite bradavice dva puta tijekom dana. Ponovite par dana zaredom, dok bradavice ne nestanu.

Bijeli luk – I bijeli luk će dobro doći. Čak što više, mnogo puta se pokazao kao najbolji prirodni lijek za bradavice. Uzmite jedan češanj bijelog luka, prepolovite ga i sa otvorenim dijelom namažite bradavice. Mažite tako da sok iz češnjaka djeluje na bradavice, a ukoliko ih imate više, slobodno si pripremite više komada da svaku od bradavica dobro natopite sokom iz bijelog luka. Nakon dvije minute trljanja, drugu polovinu bijelog luka zalijepite flasterom ili ljepljivom trakom na bradavicu.

Smokva – Kada se prelomi plod smokve ili otkine smokvin list, na prelomljenom dijelu se pojavi bijela tečnost – mlijeko od smokve. Tu bijelu tečnost nanesite na bradavice, i pustite da se osuši. Nakon toga isperite mlakom vodom, a postupak ponavljajte sve dok bradavica u potpunosti ne otpadne.

Čuvarkuća – Protiv bradavica će pomoći i list čuvarkuće. Ljekovita biljka čuvarkuća, još poznata i kao netres, dobro će poslužiti kao prirodni lijek protiv bradavica. Potrebno je da pomiješate jednu žlicu cijeđenog soka čuvarkuće sa 1 dl vode i sa 200 grama svinjske masti. Stavite sastojke u manje lončić, i grijte sve dok se mast ne otopi. Nakon toga pretočite mast u staklenu posudu i pustite da se ohladi. Dobili ste prirodni melem kojim možete liječiti bradavice po tijelu.

Ricinusovo ulje – Možete ga kupiti u biljnim apotekama, a dobro će doći za liječenje bradavica. Ricinusovo ulje je jako efikasan prirodni lijek za bradavice, a sve što trebate je da ga nanesete na zahvaćena područja ujutro i na večer. Ponavljajte postupak sve dok bradavice ne otpadnu. Također, možete napraviti pastu od ricinusovog ulja i sode bikarbone. Nanosite je na bradavicu nekoliko puta dnevno i prekrijte je zavojem.

Maslačak – Baš kao i smokva, i maslačak će pustiti sok kada se prelomi stabljika. Taj sok nanesite na bradavice, svakodnevno, sve dok bradavice ne počnu poprimati tamnu boju i ne otpadnu.

Propolis – Namažite propolis na bradavicu i zalijepite flasterom. Čuvajte tako 2-3 dana i ponavljajte postupak sve dok bradavica u potpunosti ne nestane.

Jabukov ocat – Čisti zavoj natopite u jabukov ocat i stavljajte na bradavicu svaku večer, prije spavanja. Ponavljajte sve dok bradavice ne otpadnu.

Školska kreda – Malo tko bi pomislio, ali školska kreda može se uspješno i jednostavno ukloniti bijelom školskom kredom. Kredom natrljajte po bradavici dva do tri puta dnevno ili je malo sastružite da dobijete fini bijeli prah. Taj prah od krede se pomiješa s vodom i time se namažu bradavice. Za kratko vrijeme bradavica nestaje.

Osim ovih praktičnih prirodnih lijekova za uklanjanje bradavica, također je važno da svakodnevno jačate svoj imuni sistem, jer je on najvažnija stavka u borbi protiv infekcija i virusa. Trudite se da vaša ishrana bude uravnotežena i raznovrsna. Imunitet možete ojačati i uzimanjem vitamina C i multivitaminskih preparata koji također mogu pomoći u uklanjanju bradavica.