hren

Prirodni antibiotik: Korijen hrena kao prirodni lijek

Prirodni antibiotik: Korijen hrena kao prirodni lijek

Hren je često korišteni začin, ali i jako dobar prirodni lijek za neke bolesti. Zovu ga i prirodni antibiotik, jer dosta efikasno zaustavlja širenje bakterija i drugih mikroorganizama po našem tijelu.

Hren obiluje mineralima i vitaminima, a godinama korištenja smo uočili da jako dobro čisti jetra, te djeluje antikancerogeno kod malignih oboljenja na jetri, te debelom i tankom crijevu, jednjaku i mokraćnom mjehuru.


Zbog čega je hren tako djelotvoran?

Hren je dobar jer sadrži u sebi spojeve koji inhibiraju spomenute bolesti. Ti spojevi su glikozid sinigrin i alil izotiocianat, koji su nam inače zanimljivi zbog izraženog antibiotskog i antikancerogenog djelovanja.

Spoj alil izotiocianat djeluje povoljno protiv širenja bakterija u hrani, što ga čini prirodnim konzervansom. Pored njega, korijen hrena bogat je vitaminima C, B1, i B6, te željezom i kalcijem. U manjim količinama možemo pronaći magnezij, fosfor i vitamin B2.

Ljekovita svojstva korijena

Korijen hrena najbolje će doći u zimskim mjesecima, kada nas štiti od prehlade, i pomaže nam očistiti dišne putove. Hren je dobar jer pojačava probavu, rad srca i cirkulaciju. Pomaže nam kod reume, i podiže prirodni imunitet. Manje je poznato, ali je hren efikasan prirodni lijek za liječenje išijasa.

Liječenje pomoću korijena hrena

Kada se koristi u liječenju, od biljke se gotovo uvijek koristi korijen. Ovaj se korijen nariba na sitno, ili se reže na tanke kolutiće, a za liječenje nije ga dobro termički obrađivati.

Ako korijen kuhate, uništit ćete eterično ulje pa će korijen imati slabo ljekovito djelovanje.

Kada ga koristite kao lijek, uvijek se poslužite svježim korijenom. Ako želite posebnu svježinu, i pojačani ljuti okus, hren možete prije upotrebe ostaviti u vodi da stoji 12-24 sata.

Nakon što ja stajao u vodi, korijen naribajte u vrhnje, juhu, ili bilo koje jelo po vašoj želji. Već i kao začin će djelovati dobro na vaše zdravlje. Izrazito ljuti okus hrena pročistit će sinuse i dišne putove, pomoći će probavi i pojačati imunitet. Ako imate osjetljivu probavu, i teško podnosite ljutu hranu, u hren dodajte malo jabuke kako biste ublažili žestinu.

Hren protiv glavobolje

Ako imate glavobolju, uzmite par listova hrena, pritisnite ih na bolno mjesto i sačekajte malo da gren počne djelovati. Već kroz neko kraće vrijeme trebali bi osjetiti poboljšanje.

Hren protiv ozeblina, reume i išijasa

Ako imate problema sa reumom, ozeblinama ili pak išijas, naribajte korijen hrena i od njega napravite obloge. Prislonite ih na bolno mjesto i pustite da djeluju.

OPREZ: Nemojte pretjerati sa korištenjem hrena. Naime preveliko korištenje hrena može izazvati plikove na koži. Ako imate problema sa štitnjačom i bubrezima preporučuje se da izbjegavate korištenje ove biljke.