kupus

Oblozi od kupusa: Prirodni lijek za bolne grudi, noge i vrat

Oblozi od kupusa: Prirodni lijek za bolne grudi, noge i vrat

Napravite oblog od lista kupusa i prislonite ga na grudi, vrat ili zglobove nogu. Ovi oblozi su prirodni lijek protiv bolova i upaljenih zglobova.

Iako je najviše poznat kao namirnica za kuhana jela, kupus se itekako može koristiti kao prirodni lijek za bolne grudi ili zglobove. Ako patite od spomenutih problema, dajte šansu svježim listovima kupusa.


Suvremena medicinska pomagala, takozvani „magneti“, mogu se sakriti pred listom kupusa. Naime, kupus daleko bolje djeluje, nije skup i svima je nadohvat ruke.

Ako imate neke od spomenutih problema, nemojte čekati ili oklijevat, uzmite glavicu kupusa, ogulite je do mladih i čvrstih listova i napravite sebi prirodne obloge od kupusa.

Ljekovito djelovanje lista kupusa i korištenje

Listove kupusa možete koristiti u različitim situacijama, a mi ćemo spomenuti koje su to, i kako se u određenoj situaciji koriste listovi.

Otekline na rukama i nogama – Ukoliko imate problema s natečenim udovima listovi kupusa će dobro doći. Slobodno ih omotajte oko ruke ili noge, i pričvrstite pomoću zavoja. Najbolje bi bilo da prenoćite sa tako fiksiranim listovima. Ujutro ih uklonite, a po potrebi ponovite tretman i iduće večeri.

List kupusa za štitnu žlijezdu – Svježi list kupusa možete staviti oko vrata, učvrstiti ga pomoću toplog šala i tako prenoćiti. Kupus će dobro djelovati na rad štitne žlijezde. Ujutro uklonite oblog sa vrata.

Protiv glavobolje – Stavite list kupusa na bolni dio glave i čekajte da nesnosne glavobolje prestanu. Naime, list kupusa toliko je efikasan da će u kratko vrijeme „izvući“ bolove iz glave. Mnogi su potvrdili ovu teoriju, a na vama je da je isprobate.

Kupus protiv bolova u grudima – Mnoge majke koje doje znaju kako dojke mogu postati bolne. Za vrijeme dojenja, ako osjećate bolove u dojkama, možete isprobati ovaj prirodni lijek od lista kupusa. Listove kupusa koristite na način da ih prislonite na grudi i pustite jedno vrijeme da kupus djeluje. Već kroz kratko vrijeme listovi će ublažiti ili u potpunosti ukloniti bol.

Još malo o ljekovitom kupusu

Kada koristite obloge od lista kupusa uradite to na pravilan način. Dobro je listove pripremiti, tako da se najprije odstrane zadebljala lisna rebra (žile), pa se nakon toga listovi omekšaju uz pomoć valjka za tijesto ili što god vam je pri ruci. Ako niste u prilici listove pripremiti, to nije problem. Slobodno ih stavite kakvi jesu, prislonite uz tijelo i pokrijte ih čistom krpom. Pustite kupus da djeluje, i olakšanje će sigurno doći.

Kupus pomaže kod reumatskih bolova, kod upale mišića i proširenih vena. Dobar je prirodni lijek protiv glavobolje i migrene. Oblozi od kupusa koriste se i za liječenje probavnih tegoba, upala mokraćnog sustava, ginekoloških upala i menstrualnih tegoba. Dobro će doći i za liječenje astme, i bronhitisa.

Listovi kupusa prirodno su sredstvo za liječenje ozljeda po koži, odnosno modrica, rana, opeklina, akni, ekcema, čireva i uboda insekata.