cikorija

Ljekovita Cikorija: Prirodni lijek za mnoge bolesti

Ljekovita Cikorija: Prirodni lijek za mnoge bolesti

Vodopija, konjogriz ili cikorija, samo su neki od naziva za jako ljekovitu biljku prepoznatljivu po lijepim svijetloplavim cvjetovima.

Kod nas raste samoniklo i dosta je česta po šumarcima i uz putove seoskih livada. Na žalost, cikoriju još uvijek slabo koristimo za liječenje, posebno ako znamo koliko je zapravo ljekovita.


Za pripremu ljekovitih preparata, od cikorije možemo iskoristiti svaki dio biljke. Ovisno o tome za što nam je potrebna, odabrat ćemo potrebni dio biljke i napraviti ljekoviti pripravak.

Cikorija liječi mnoge bolesti

U narodnoj medicini cikorija se koristi kao lijek za: gripu, upalu slijepog crijeva i prehladu u donjem dijelu trbuha. Pored toga, cikorija je jako dobra biljka za čišćenje organizma od toksina. Koristi se često za čišćenje želuca, jetre, slezene i bubrega. Također, ova biljka potaknut će bolje izlučivanje mokraće, izbacivanje bubrežnog kamenca ili nagomilanu žuč.

Zbog čega je cikorija tako dobra?

Cikorija je bogata jednim zanimljivim spojem koji zovemo inulin. Naime, inulin je polifruktozid, odnosno spoj izgrađen od fruktoznih podjedinica koji se nakon što uđe u organizam samo manjim dijelom razgradi, a većim dijelom dospijeva u debelo crijevo nerazgrađen. Inulin je poznat i po tome što predstavlja hranu za dijabetičare koji puno lakše podnose fruktozu od glukoze.

Baš zbog inulina, i drugih spojeva u sebi, cikorija odlično djeluje kao proljetni lijek za detoksikaciju – čišćenje organizma. Ova biljka će potaknuti lučenje žuči, poboljšati probavu i djelovati kao diuretik. Povoljno djeluje na čitav metabolizam.

Korištenje cikorije u narodnoj medicini

Spomenuli smo već u kratkim crtama što se sve može liječiti pomoću cikorije. Sada ćemo se detaljnije dotaknuti nekih primjena, pa da krenemo redom.

Mladi listovi ove biljke koriste se kao zdrava namirnica u kuhinji. Odlični su za pripremu svježih salata, baš kao i maslačak. Salata od lista cikorije dobro će doći za detoksikaciju organizma, vraćanje energije i jačanje imuniteta.

Zbog već spomenutog spoja inulina, cikorija je odlična za dijabetičare. Ovaj spoj, točnije rečeno jedan prirodni šećer, jako je zastupljen u biljci. Zbog toga je preporučena ljudima koji imaju šećernu bolest. Cikorija u sebi sadrži čak 18% spoja inulin, a sušenjem biljke taj se postotak penje i preko 50%.

Za korištenje cikorije kao prirodnog lijeka, svakako se trebate posavjetovati sa stručnom osobom. Ovo se posebno odnosi za dijabetičare, koji nikako ne smiju sami sebi propisati nikakvu terapiju, pa ni ovu sa cikorijom. Nemojte sami sebi spremati ljekovite preparate, ako niste vješti i ne znate točno što radite.

Za kraj, pročitajte ovaj super članak na temu kava od cikorije. Jako je zanimljiv, baš kao i sami napitak iz naslova.