element kalij

Jedite hranu bogatu kalijem – dobro će vam doći

Jedite hranu bogatu kalijem – dobro će vam doći

Ako vas zanima koja je hrana bogata kalijem, i želite obogatiti prehranu, pročitajte članak do kraja.

Namirnice koje su bogate kalijem važan su dio uravnotežene prehrane. Naime, taj mineral pomaže našem tijelu da regulira razinu tekućine, zatim pomaže živčanom sustavu da što bolje funkcionira, te poboljšava mišićne funkcije i što je jako važno – kalij izbacuje toksine. Pored svega spomenutog, kalij može da snizi krvni tlak kod osoba s hipertenzijom, a smanjuje i rizik od moždanog udara.


Ako u organizmu nedostaje kalija, osjećat ćemo umor, nesanicu, depresiju, slabost i mnoge kardiovaskularne probleme. Odrasla osoba treba unijeti 4700 miligrama kalija na dan, a namirnice bogate kalijem trebaju izbjegavati osobe s bubrežnim problemima. U nastavku ćemo napisati popis namirnica s visokim udjelom kalija.

Riba – ovo će sigurno razveseliti ljubitelje ribe. Većina vrsta ribe ima sadrži najmanje 10% dnevne preporučene količine kalija, a određene vrste poput tune i lososa su još bogatije. Kao i kod krumpira, idealno je izbjegavati prženje. Uz plodove mora, nemasna govedina, piletina i puretina također sadrže dosta kalija.

Krumpir – jedan krumpir prosječne veličine sadrži 900 miligrama kalija. Bilo bi dobro da ga ne pržite, a pečeni krumpir je jedan od najzdravijih načina da ga pripremiti, ukoliko ne dodajete masti kao što su kiselo vrhnje ili rastopljeni sir.

Banane – ako ste čuli samo za jednu namirnicu bogatu kalijem onda je to sigurno bila banana. Odlične su za dobivanje velikih količina energije, izvor su vlakana te vitamina B6 i C. Uz banane, kalija ima i u dinji, kiviju, naranči i jagodi.

Suho voće – volite li slatko, a pritom pazite na svoje zdravlje, suho voće je izvrstan izbor jer osim šećera sadrži i kalij. Najbolje su marelice, a nećete pogriješiti ni ako konzumirate breskve, grožđice ili smokve u sušenom obliku.

Grah – ova se namirnica može na puno načina pripremiti, što joj je velika prednost. Jedna šalica sadržava 600 miligrama kalija.

Uz navedene namirnice, kalijem su bogate i sušene rajčice te avokado.