ciste

Čuvarkuća i med: Prirodni lijek za ciste u dojkama

Čuvarkuća i med: Prirodni lijek za ciste u dojkama

Ciste u dojkama, kako rastu, dovode do bolova i osjećaja probadanja. Ako sumnjate u ciste, ili neki drugi problem sa grudima, svakako posjetite liječnika.

Liječnik će najbolje utvrditi uzrok problemu, te isključiti neke druge moguće zdravstvene probleme.


Ako pak znate da je riječ o cistama, i da još uvijek nije vrijeme za drastične mjere, isprobajte prirodni lijek koji ćemo detaljno opisati u nastavku teksta.

Kakve nam probleme mogu uzrokovati ciste?

Simptomi cista u dojkama su bol i osjećaj probadanja. Trebamo znati prepoznati takve bolove jer, mnogo puta osjećamo slične bolove pred mjesečnicu, ili se pojave kao odgovor na stres ili neku drugu reakciju koja nije povezana sa cistama.

Promjene na grudima većinom imaju jednostavno objašnjenje, no ako imalo sumnjate ili smatrate da se bolovi često pojave, svakako posjetite liječnika i tražite da vas uputi na detaljni pregled dojki.

Ciste se pojave najčešće kao odgovor na neka hormonska odstupanja u ženskom tijelu. Mogu se pojaviti i na drugim mjestima, no ovdje ćemo pisati o cistama u grudima. Ciste možemo opisati kao manju ili srednje veliku kvržicu, koju osjetimo na dodir ili kao bol koji prati ciste. Najčešće se pojave kod žena u životnoj dobi između 30 i 50 godina. Po svojoj prirodi ciste su benigne, ali znaju raditi probleme, najviše zbog simptoma boli koji se može pojačati prije mjesečnice. Osim boli, simptomi ciste su natekle i bolne grudi. Ako pažljivo prstima provjerimo grudi, na dodir možemo osjetiti malene kvržice. Može biti samo jedna cista ili više njih.

Donosimo recept za prirodni lijek za ciste u grudima

Ovaj lijek je dobar za sve ciste, a posebno za ciste u dojkama. Napravite ga sami kod kuće, pa isprobajte.

Lijek se pravi od tek dva, lako dobavljiva prirodna sastojka. Za izradu lijeka trebat će vam tek čuvarkuća i med.

Čuvarkuća je od davnina poznata kao ljekovita biljka, pa se i danas često koristi. Inače se ženama savjetuje da svaki dan pojedu jedan listić čuvarkuće, jer je to odlična prevencija za bolesti grudi.

Ako ste se odlučili na taj korak, uradite to na način da odlomite svježi list čuvarkuće, ogulite tanku kožicu sa lista i pojedete unutarnji dio.

Okus čuvarkuće je osvježavajuće, blago kiseo.

Sastojci za pripremu lijeka:

  • ½ kg listova čuvarkuće
  • 1 kg meda

Priprema lijeka: Svježe listove čuvarkuće sameljite u mašini za mljevenje mesa ili u multipraktiku. Samljevene listove stavite u zdjelicu i dodajte med. Dobro promiješajte da se smjesa ujedini, ali drvenom ili plastičnom kuhačom. Nemojte koristiti metalno posuđe, da med ne bi oksidirao.

Kada ste sve dobro promiješali, pripremite veću staklenku, i u nju spremite lijek. Dobro zatvorite poklopcem, a staklenku omotajte aluminijskom folijom, tako da svjetlost ne dolazi do sadržaja.

Ostavite da lijek stoji 5 dana u frižideru, pa šestog dana započnite sa terapijom.

Uzimanje lijeka: Nakon što je lijek stajao 5 dana, možete započeti terapiju. Dakle, od 6. dana na prazan stomak uzimati po 2 plastične žličice lijeka. Nakon što uzmete lijek, barem pola sata nakon toga nemojte jesti. Potrošite količinu koju ste napravili. Ciste bi se trebale povući…