bijeli luk

Bijeli luk protiv gljivica na stopalima

Bijeli luk protiv gljivica na stopalima

U narodnoj medicini bijeli luk je jako cijenjen prirodni lijek. Koristi se za razne tegobe, ali ćemo ovom prilikom predstaviti bijeli luk kao lijek protiv gljivica na nogama, između prstiju ili na drugim dijelovima tijela.

Bijeli luk jako dobro djeluje protiv gljivica, najviše zbog aktivne tvari koju zovemo alicin. Naime, alicina bijelom luku daje izražena antifungicidna svojstva, što znači da je jako dobar u borbi protiv gljivica i gljivičnih oboljenja. U slučaju da imate probleme sa gljivicama, slobodno isprobajte bijeli luk. Vidjet ćete kako bijeli luk efikasno uklanja gljivice, često i bolje od komercijalnih lijekova.


Bijeli luk protiv gljivica koristite na mjestima koja nisu previše osjetljiva. Najčešće se koristi protiv gljivica na nogama, odnosno na stopalima, između prstiju ili na drugim mjestima koja nisu osjetljiva previše. Nemojte ga koristiti na intimnim dijelovima, barem ne na način koji ćemo napisati u nastavku. Iako se koristi za liječenje gljivica i bakterija na intimnom području, tada trebate biti nešto oprezniji jer je izrazito jak i može izazvati osjećaj peckanja i nelagode.

Ljekoviti bijeli luk protiv gljivica

Poznata su nam zaista mnoga ljekovita svojstva bijelog luka, no u ovom članku ćemo se usredotočiti na liječenje gljivičnih oboljenja.

Saznajte kako se koristi bijeli luk protiv gljivica, zbog čega tako dobro djeluje i kako se priprema prirodni lijek na bazi ove ljekovite biljke.

Recept za prirodni lijek

Sami sebi napravite prirodni lijek protiv gljivica. Bijeli luk je glavni sastojak, što znači da se lijek lako pravi i svima je dostupan.

Ulje bijelog luka možete i sami napraviti, a možete ga i kupiti u biljnim apotekama. Ulje pravite tako da u bazno ulje (maslinovo ili neko drugo kvalitetno ulje) iscijedite režanj bijelog luka. To dobro promiješajte i dobili ste ulje bijelog luka. Uzmite ulje koje ste dobili i pomiješajte ga sa jednakom količinom alkoholnog octa. Dobivenu tekućinu lagano nanesite na nokat, ili među prste (gdje imate gljivice), pa sve to umotajte čistim zavojem. Pustite da lijek djeluje, barem par sati. Već nakon tog vremena bijeli luk će uspješno da uništi gljivice na nogama, noktima ili gdje su se već pojavile.

Savjet: Kada pravite ulje od bijelog luka, uradite to na ovaj način: Zdrobite dva režnja češnjaka, te ih zalijete sa dvije žlice maslinovog ulja. Ostavite sastojke da stoje 24 sata, koliko je potrebno da bijeli luk ispusti sve vrijedne sastojke u maslinovo ulje.