otrov

Apitoksin: Otrov pčele kao prirodni lijek

Apitoksin: Otrov pčele kao prirodni lijek

Otrov koji pčele proizvode, i koji im služi kao prirodna zaštita zapravo je novootkriveni prirodni lijek. Pročitajte na temu – pčelinji otrov.

Naime, tek smo u novije vrijeme prepoznali ljekovita svojstva pčelinjeg otrova. Danas je pčelinji otrov tražen sastojak koji se koristi u medicini, farmaciji i kozmetičkoj industriji.


Otrov koji proizvode pčele – apitoksin – sve se više koristi kao prirodni lijek. Danas je zastupljen u medicini, a iz dana u dan otkrivamo nove zanimljive detalje u vezi pčelinjeg otrova.

Osim službene medicine, i naučnih potvrda o ljekovitom djelovanju pčelinjeg otrova, jako je cijenjen postao u alternativnoj medicini.

Pčelinji otrov lijek je za mnoge zdravstvene probleme

Kultura pčelara razvila se još davno, najčešće za dobivanje meda, no odnedavno smo spoznali da je otrov  koji pčele proizvode jako dobar – ako se pravilno i ciljano koristi. Pčelinji otrov zovemo apitoksin.

Dakle, osim meda i propolisa, pčele nas daruju svojim otrovom. Po prirodi, to je obrambeni mehanizam, ali smo naučili kako uzeti otrov iz pčela bez da im pri tome naudimo. Postupak je jednostavan, ali je opet najbolje to prepustiti iskusnim pčelarima. Mnogi od njih danas, osim meda i propolisa, prodaju pčelinji otrov.

Ova neobična “namirnica” je jako tražena u medicini i kozmetičkoj industriji.

Iako će mnogi na prvi spomen pčelinjeg otrova pomisliti na neugodni i jako bolan ubod pčele, jednom kada se “uzme” od pčele od njega se mogu napraviti jako efikasni lijekovi i kozmetički preparati.

Što je zapravo pčelinji otrov?

Pčele proizvode otrov u posebnim žlijezdama koje se nalaze na dnu trbuha. Ove žlijezde predstavljaju sastavni dio žaoke, a počinju s proizvodnjom otrova već u 3. danu starosti pčele. Kada pčela napuni 2-3 tjedna, količina otrova u žlijezdama će doseći maksimum.

Najveće količine otrova pčele stvaraju u proljeće i ljeto. Jedna pčela proizvodi u prosjeku 0,15 mg otrova, što je malo, ali ako uzmemo broj pčela u jednom roju, onda možemo zaključiti da je količina otrova koji se prikupi ipak znatna, i može se sakupljati za daljnju uporabu. Danas se mnogi pčelari bave zapravo „proizvodnjom“, točnije sakupljanjem pčelinjeg otrova, jer se pokazao efikasnim u liječenju.

Preparati od pčelinjeg otrova najviše se prave u zemljama istočne Europe, na Dalekom istoku, u Sjevernoj i Južnoj Americi. Odnedavno se i kod nas čulo za pozitivne osobine pčelinjeg otrova, te njegovu sve veću potražnju u farmaciji i kozmetici.

Svježe izlučeni otrov je spoj sličan sirupu, zapravo žućkasta tekućina oporog ukusa. Pčelinji otrov je izuzetno kompleksna mješavina koja se najvećim dijelom (80%) sastoji od bjelančevina, i to proteina (velikih molekula bjelančevina), ili peptida (malih molekula bjelančevina).

Danas je jako koristan i široko se primjenjuje

Pčelinji otrov ili samo neke njegove komponente koriste se u apiterapiji, u alergologiji i u eksperimentalnoj biologiji. Zanimljivo je da se u SAD-u pod apiterapijom u prvom redu podrazumijeva liječenje pčelinjim otrovom. Liječenje pčelinjim otrovom kod nas zovemo – Apitoksinoterapija.

Pčelinji otrov se pakira u obliku injekcija ili krema, a često se koristi i direktna primjena ubodom. Ovdje je važno napomenuti da se ovakav vid liječenja u svijetu provodi isključivo uz nadzor liječnika koji prije tretmana provjerava da li kod pacijenta postoji alergija.

Jači je od kortizonskih preparata

Pčelinji otrov se koristi, prije svega, u tretmanu reumatičnih oboljenja. Ovaj proizvod snažno, pozitivno utječe na poboljšanje cirkulacije i proces razmjene tvari u organizmu. Poseban sastojak otrova, takozvani MSD peptid, svrstava se u grupu histamina koji imaju protuupalno djelovanje i jači je od kortizonskih preparata. Znamo da korizonski preparati imaju i negativno djelovanje na ljudski organizam, što nije zabilježeno u slučaju korištenja pčelinjeg otrova.

Osim ove najčešće primjene, u svijetu se pčelinji otrov koristi i za liječenje oboljenja perifernog živčanog sustava, aterosklerotičnih oštećenja krvnih žila, bronhijalne astme, migrena i bolesti u 1. i 2. stadiju koje su praćene povišenim krvnim tlakom.

Liječenje pčelinjim otrovom

Danas se pčelinji otrov pokazao kao dobar prirodni lijek kod sljedećih oboljenja:

 • artroze i artritisa
 • upale živaca (neuritis, išijas)
 • multiple skleroze
 • Parkinsonove bolesti
 • cerebralne paralize
 • visokog tlaka
 • povišenog kolesterola
 • slabe cirkulacije
 • upale krvnih žila
 • astme i alergije
 • urtikarije
 • psorijaze
 • rana i ožiljaka
 • upale jajnika i jajovoda
 • ovisnosti

Zbog čega je apitoksin tako djelotvoran?

Gore opisane bolesti možemo liječiti zbog posebnih osobina koje opisuju pčelinji otrov. Naime, apitoksin posjeduje protuupalna, protugljivična, antibakterijska i antipiretska svojstva. U Narodnoj medicini odavno je poznat kao djelotvorno sredstvo protiv reume, a s vremenom je opaženo da učinkovito uklanja bolove. Pored toga, apitoksin dobro djeluje na povećanje apetita, nesanicu, migrenu, energiju i imunitet. Općenito je odlična preventiva protiv zaraznih bolesti. Ruski znanstvenici otkrili su da pčelinji otrov ima sposobnost širenja krvnih žila, čime se povećava prokrvljenost i izmjena tvari u organizmu. Uslijed nadražaja, u trenutku uboda aktivira se imunološki sustav pri čemu krv počinje jače cirkulirati, a jača cirkulacija i veća oksidacija sprečavaju razvoj bakterija. Apitoksin otvara stjenke kapilara, čime omogućuje organizmu lako i brzo izbacivanje otpadnih tvari. Na taj se način metabolizam ubrzava, a tijelo puni kisikom.